Popis
Sezamová semínka jsou podobně jako další ořechy a semena velmi přínosná pro náš organismus. Mají oříškovou příchuť a lehce křupavou strukturu. Obsahují celou řadu cenných látek: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, beta-karoten, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkoviny, omega-3, omega-6 a omega-9 nenasycené mastné kyseliny. Díky velmi vysokému obsahu organického vápníku, hořčíku a fosforu jsou důležitá pro pohybový aparát, ale i zuby. Obsahem vápníku předčí i mléko (na 100 g mají 670 mg vápníku). Do jídelníčku by měly toto semínko zařadit také těhotné a kojící ženy. Ale opomenout by je neměli ani sportovci, studující a těžce pracující.
Sezamová semínka jsou poměrně tvrdá. Pro maximální využití cenných látek je vhodné semínka před konzumací buď namlít mlýnkem či rozdrtit v hmoždíři, příp. každé sousto velmi důkladně rozkousat.
Použití: do pečiva, na ozdobu chleba, do kaší, do salátů, do pomazánek sladkých i slaných, do cukroví, zeleniny, rýže, luštěnin, na ryby a mořské plody. Sezam je také dobrý s medem, případně s cukrem.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Alergeny: Sezam. Může obsahovat stopy lepku.
Země původu: Indie, Čína, Nigérie
Legislativní zařazení: Olejnaté semeno - sezam
Výživové údaje na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota: | 2399 kJ/573 kcal |
Tuky: | 49,7 g |
z toho nasycené: | 7 g |
Sacharidy: | 23,5 g |
z toho cukry: | 0,3 g |
Vláknina: | 11,8 g |
Bílkoviny: | 17,8 g |
Sůl: | 0,2 g |
Produkt splňuje požadavky Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.