Popis
Poke bowl je tradiční havajský pokrm servírovaný v misce. Základní ingrediencí je obvykle rýže a syrová či marinovaná ryba nebo rychle upravené krevety nebo kuřecí maso. K tomu přidáme čerstvou zeleninu a exotické ovoce jako je například mango nebo ananas, dochutíme a máme hotovo. Rýže se běžně servíruje teplá, ostatní suroviny však bývají studené.
RECEPT
Do připravené misky dáme uvařenou rýži, běžně se používá rýže na sushi, může být i rýže jasmínová. Ochuťte ji rýžovým octem, přidejte 1 lžičku cukru a 1/2 lžičky soli. Díky rýžovému octu bude rýže lepivější, déle vydrží čerstvá a skvěle doplní chuť ryby. Rýži servírujeme teplou (ne horkou) …. teplá rýže tvoří dokonalý kontrast ke studené rybě.
Hlavní surovinou poke bowl jsou plátky čerstvé či marinované ryby. Použít můžete vaši oblíbenou rybu (losos, tuňák, krevety), pokud nemáte rádi ryby, může se použít tepelně upravené kuřecí maso nebo marinované tofu pro bezmasé verze.
Pro intenzivnější chuť nakrájenou rybu zalijte sójovou omáčkou, sezamovým olejem, citronovou šťávou, přidejte česnek, špetku soli a nechte alespoň tři hodiny marinovat v chladu lednice, nejlépe však přes noc.
Do poke bowl dále patří čerstvá zelenina a ovoce ….. přidat můžete na slabé plátky nakrájenou mrkev, ředkvičky, salátovou okurku, červené zelí atd. Důležitou složkou bývá avokádo nakrájené na tenké plátky, které dodávají jídlu krémovost. Z ovoce se hodí mango, ananas nebo kousky dužiny z čerstvého kokosu
Pro zlepšení chuti můžete přidat fermentovanou zeleninu, červenou cibuli či jarní cibulku, čerstvý zázvor nebo chilli papričku. Vyzkoušet můžete marinovaný zázvor, wasabi nebo wakame.
A na závěr dochuťte mořskou solí, sezamem, čerstvou šťávou z citronu, teriyaki omáčkou, koriandrem či petrželkou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.